Uuden Lohjan elinvoimaiset kylät ovat rikkaus. Varsinkin nyt, kun Lohja on laajentunut, on sen eri alueiden kylistä (mm. Virkkala, Rautio, Mäntynummi, Ojamo, Sammatti, Karjalohja, Nummi, Saukkola ja Pusula) pidettävä huolta. Kylien on säilyttävä elinvoimaisina – elinvoimaisten kylien edellytys on toimivat päivittäiset palvelut, esimerkiksi joukkoliikenne, lähikaupat, posti ja koulut. Päivittäisten palveluiden ylläpito edellyttää riittävää väestömäärää. Erityisesti kunnan täytyy tukea tätä varmistamalla, että joukkoliikenne on toimiva ja riittävän kattava. Asukkaiden yhteisöllisyyttä tulee lisätä perustamalla asukaspuistoja ja tukemalla asukasaktiivisuutta. Kunnan täytyy tukea lasten harrastusmahdollisuuksia ”omissa kylissään”
 
Lohjan tulisi ottaa mallia Rovaniemestä, jonka Suomen Kuntaliitto ja Suomen Kylätoiminta ry palkitsivat vuoden 2012 kylämyönteisimpänä kuntana:

http://www.kunnat.net/fi/Kuntaliitto/media/tiedotteet/2012/09/Sivut/rovaniemi-palkittiin-kylamyonteisimpana-kuntana.aspx
Toimivan ja onnistuneen lähidemokratian merkitys Rovaniemellä on kasvanut, ja sitä osattu hyödyntää. Rovaniemellä on esimerkiksi toteutettu aluelautakuntamallia, jossa on mietitty palveluiden tuottamista pienemmissä alueissa sekä toteutettu niitä yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Uudella Lohjalla voitaisiin myös päätyä samantapaiseen toimintamalliin; Lohjalle voitaisiin perustaa useampia palvelukyläalueita, jolloin eri kylien asukkailla olisi mahdollisuus helpommin osallistua oman alueensa päätöksiin. Tämä myös lisäisi merkittävästi eri kylien tasavertaista kohtelua. Rovaniemellä onkin todettu, että kylistä muodostuu vahva kunta. Juuri samanlaiseksi vahvaksi kunnaksi myös Lohjalla olisi potentiaalia päästä.
 
Kunta on yhteinen kotimme – millaisen kodin Sinä haluat?