Kunnassa asuvilla on oikeus tietää kaikissa kunnan toimielimissä (valtuustossa, hallituksessa, lautakunnissa jne.) tehtävistä päätöksistä ja niiden taustoista. Kunnanvaltuusto on kunnan asukkaiden valitsema ja kunnanvaltuutetuilla on mielestäni velvollisuus kertoa päätöksistään ja mielipiteistään kaikille kuntalaisille. Omat mielipiteet on myös pystyttävä perustelemaan huolellisesti.
 
Avoimessa kunnassa kaikkien ääni on arvokas. Päätöksissä tulee ottaa huomioon, miten ne vaikuttavat ihmisiin ja ympäristöön. Myös vanhusten, lasten ja nuorten mielipiteitä kuunnellaan. Jo valmisteluvaiheessa on kuunneltava esimerkiksi kyläyhdistysten, nuorten ja vanhusten edustajia. Kaikilla kuntalaisilla tulee olla mahdollisuus tulla kuulluksi päätöksen teossa, jos kyse on heidän asioistaan. Laajassa kunnassa lähidemokratian mallien merkitys kasvaa – esimerkiksi suojateiden paikoissa, kevyenliikenteen väylissä, tien hidasteissa, katuvaloissa ja virkistysalueiden hoidossa pitäisi olla lähialueen asukkailla mahdollisuus vaikuttaa. Usein alueiden asukkaat ja kyläyhdistykset ovat näissä päätöksissä ”asiantuntijoita”. Minä haluan olla uuden Lohjan kunnanvaltuustossa se, joka tätä asiaa aktiivisesti ajaa. Onhan kunnanvaltuutetut kunnan asukkaiden edustajia, ja haluan palvella heitä parhaani mukaan. Oikeus aloitteiden tekemiseen on jokaisella kuntalaisella – niiden tekeminen olisi helpompaa, jos kaupungin sivuilla olisi mahdollisuus tehdä aloite sähköisessä muodossa.
 
Valtakunnallisesti Vihreiden 2012 kuntavaaliohjelman teemana on ”Avoimempi kunta”:

http://www.vihreat.fi/kunnallisvaaliohjelma

Kuntavaaliohjelmassa me Vihreät pidämme tärkeinä teemoina mm.:
”Vihreässä kunnassa hankinnat tehdään kestävästi ja avoimesti.”
”Vihreässä kunnassa kaikkien ääni kuuluu.”
 
Valtiovarainministeriö ja Oikeusministeriö julkaisivat syyskuun alkupuolella tiedotteen, jossa todettiin lähidemokratian edellyttävät uusia toimintamalleja sekä muutoksia asenteisiin:

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20120918Laehide/name.jsp
Tiedotteessa todettiin: ” Selvityskokonaisuus tuottaa arvokasta tietoa kuntalain kokonaisuudistuksen valmisteluun. Kuntauudistuksen yhtenä tavoitteena on vahvistaa lähidemokratiaa ja paikallista osallistumista.” Kuntauudistukset, kuten nyt Nummi-Pusulan liittyminen Lohjaan, lisäävät lähidemokratian tarvetta, koska kunnalliset päättäjät saattavat olla hyvinkin eri puolilta kaupunki, eivätkä voi tietää jokaisen alueen asioita ja erityispiirteitä. Lähidemokratia toteutuisi parhaiten, jos perustettaisiin aluelautakuntia, joiden kautta voisi vaikuttaa kunnan suunniteluun ja päätöksentekoon.
 
Haluatko Sinä tietää, mitä kunnassasi tapahtuu?  Vain äänestämällä voit vaikuttaa!