Lasten ja nuorten syrjäytymiseen pitää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Halvin ja paras keino on ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Jokaisella lapsella ja nuorella pitäisi olla se luotettava aikuinen. Jos sellaista ei jostain syystä löydy kotoa, on heillä oltava mahdollisuus tukeutua esimerkiksi koulukuraattoriin, koulupsykologiin tai kunnan nuorisotyöntekijään. Jo olemassa olevista resursseista on pidettävä kiinni, ja pyrittävä sitouttamaan jo työssään olevat oman alansa asiantuntijat. Nuoren voi olla vaikea luottaa aikuiseen, ja jatkuva vaihtuvuus ”auttajissa” ei ole nuoren etu. Nuorten mielenterveyspalveluita pitää kehittää palkkaamalla lisää henkilöstöä, jotka ovat erikoistuneet nuorten ongelmiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetushallituksen järjestämässä seminaarissa elokuussa 2012 käsiteltiin nuorten syrjäytymisen ehkäistyä. Alla linkki seminaarin tiedotteeseen:

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=30529

Seminaarissa todettiin, että suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta syrjäytyminen on silti edelleen ongelma. Paras tapa ehkäistä syrjäytymistä todettiin olevan se, että eri tahot kantavat riittävää huolta lasten ja nuorten elämästä ja kukin ammattilainen kantaa vastuunsa lasten, nuorten ja hänen vanhempiensa tarvitseman tuen tarjoamisesta yhteistoiminnassa muiden kanssa. Syrjäytymisen ehkäisy ei ole vain yhden tahon tehtävä, vaan siihen on koko yhteiskunnan osallistuttava. Seminaarissa presidentti Sauli Niinistö totesikin seuraavaa: ”Tarvitsemme yhteisen vastuun ottamista ja kantamista. Jokainen meistä on näkijä, jokainen meistä on tekijä. Syrjäytyminen ei ole mikään luonnonilmiö, jolle emme mitään mahtaisi. Yksin meistä kukaan ei voi sitä poistaa, yhdessä se on mahdollista.”.

Nuorisotalot, joissa nuorille on ohjattua ohjelmaa ja vapaata seurustelua, ovat tärkeitä nuorten tapaamispaikkoja – niitä ei saa sulkea. Työpajatoimintaa voisi vielä nykyisestään lisätä. Nuorille pitää olla lähellä, hyvien kulkuyhteyksien päässä harrastusmahdollisuuksia, joiden hinta ei ole liian kallis.

Länsi-Uusimaassa 5.10.2012 olleessa jutussa todettiin, että Lohja tarvitsee nuorisokeskuksen:
 
http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/154340-nuorisokeskusta-tarvitaan-lohjalla-jo-kipeasti
Nuorisokeskuksilla on yleishyödyllinen ja yhteiskunnallinen tehtävä tukea lasten ja nuorten hyvää elämää. Nuorisokeskuksesta nuoriso saa kaikki tarvitsevat palvelut ja apua. Nuorisokeskukset tarjoavat myös kehittävän, turvallisen ja elämyksellisen toimintaympäristön. Omalta osaltaan nuorisokeskukset tukevat nuorten osallisuutta, kehitystä ja kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi.

Jotta nuorisotyöttömyys, ja syrjäytyminen, ei enää kasvaisi, pitäisi nuorille olla tarjolla enemmän työ- ja koulutuspaikkoja. Peruskoulun jälkeen jokaisella nuorella pitäisi olla mahdollisuus päästä opiskelemaan tai työllistyä. Yhteiskunnan pitää tukea nuorten itsenäistymistä.

Jokainen nuori tarvitsee apua aikuistuessaan – mikä on mielestäsi kuntamme nuorten hyvinvoinnin tilanne?